Aquesta setmana hem dedicat l’espai de r脿dio per parlar del canvi d’h脿bits saludables. Des de qu猫 comporta el canvi, quin 茅s el millor moment per fer-los, com fer-los…

El m贸n en qu猫 vivim ens est脿 portant a un estil de vida que cada vegada ens porta a adoptar un estil de vida que moltes vegades va en contra de la salut. Hem d’apostar per fer un canvi de direcci贸 i afavorir la nostra salut, que moltes vegades la deixem en segon pla. Compte, que no parlem de fer dieta, sin贸 de fer canvis en el nostre dia a dia que ens portin cap aquesta direcci贸 de salut. Aquest canvi de terminologia 茅s important, perqu猫 si us fixeu moltes vegades tenim interioritzat que el concepte de fer dieta 茅s negatiu, que comporta sacrificis, patiment, prohibicions, fer coses a contra cor, 茅s a dir, tot sensacions negatives i precisament tot el que aconseguirem amb un canvi d’h脿bits, que s铆, inclou un canvi de dieta, de manera de menjar, ser脿 un canvi cap a millor, sens dubte!

Cal estar ben informat, agafar la responsabilitat de con猫ixer quines coses podem canviar i que estiguin en sintonia amb el canvi d’h脿bits per tindre 猫xit, 茅s a dir, fora el concepte d’aliments prohibits, de renunciar al que t’agrada menjar, en reduir la teva vida social, si no que hem de buscar i descobrir noves alternatives m茅s saludables, que potser desconeix铆em o triar per altres maneres de cuinar o combinar i per qu猫 no? buscant o proposant altres alternatives m茅s saludables i que potser ni t’ho plantejaves, a les cartes del restaurant on sol sanar o als llocs on et reuneixes per fer el soparet el cap de setmana. Hi ha m茅s opcions, per貌 cal volgu茅 buscar-les!

El moment ideal per fer-ho, malauradament no existeix, mai trobar脿s el moment perfecte, a no ser que ja sigui massa tard i ja tinguis alguna mol猫stia o realment el cos ja ho hagi cronificat. Per tant, no t’esperis m茅s i reacciona! Anticipat a possibles afeccions intestinals, males digestions, deposicions explosives o per铆odes d’estrenyiment. Per tant comen莽a a escoltar el cos. Si, s铆! Has llegit b茅! El cos ens parla, per貌 no l’escoltem, estem acostumats a posar parxes als senyals que ens envia. Com 茅s el cas de les digestions, sovint no prestem atenci贸 a les digestions, nom茅s quan cursen amb simptomatologia aguda. El prendre un anti脿cid o alguna infusi贸 per ajudar a la digesti贸, en el millor dels casos, 茅s normal, en comptes d’analitzar el que hem menjat i identificar qu猫 ens ha pogut assentar malament. I tot b茅 desencadenat en molts casos per l’estr猫s a qu猫 estem sotmesos dia a dia, a les preocupacions de la feina, o altres motius que ens porten a postergar la nostra salut. Sense donar-nos comte que si escolt茅ssim el cos, estar铆em millor, tant per dintre com reflectit des de fora, i tant f铆sicament com mentalment.

Tota aquesta teoria, cada vegada tots ens anem fent m茅s conscients, per貌 el problema de molts 茅s posar-ho a la pr脿ctica. 脡s hora de fer un exercici de consci猫ncia, decidir-se a posar fi a descuidar-se i obrir-se a una 猫poca de canvis, per貌 sense perdre l’ess猫ncia de cadasc煤, els gustos culinaris, disfrutar del menjar per貌 sense culpa i sobretot recuperant la salut. Reeduquem el nostre paladar a partir d’alternatives saludables.

Cuida el teu cos, perqu猫 茅s l’煤nic lloc que tens per viure.

Cuidem el cos perqu猫 necessitem cuidar-nos i estimar-nos, per貌 tamb茅 cuidem la ment, perqu猫 no hi ha salut si no hi ha salut mental i salut f铆sica. I fem-ho des de la necessitat i des de la responsabilitat de la nostra pr貌pia salut. No perqu猫 cuidar-se sigui una moda. Les modes venen i se’n van, la salut tamb茅 pot fer-ho, no deixis que se’n vagi. Pren consci猫ncia.

Parem els motors, prioritzem-nos, busquem motivacions que ens portin a adoptar aquest canvi d’h脿bits.

Motivacions reals, vitals, que siguin potents per seguir endavant, perqu猫 tot 茅s comen莽ar. Per poc que sigui, r脿pid gaudir脿s dels beneficis i aix貌 sumar脿 a aquesta motivaci贸 inicial.

Amb aix貌 vull fer l’inc铆s que perdre pes no ha de ser una motivaci贸, sin贸 que vindr脿 a conseq眉猫ncia d’haver posat en pr脿ctica algun canvi.

El fet de poder pujar unes escales sense arribar ofegat, anar d’excursi贸 i gaudir-ne sense estar pensant en quan arribar脿s, jugar un partit amb els amics a futbol i poder acabar el partit… Tot aix貌 s铆 que 茅s una motivaci贸 saludable.

Si tens fills quina millor manera d’educar-los des de ben petits, encara que mai 茅s tard, que hem de donar-li import脿ncia a l’estil de vida que portem i que aquest ha d’anar acompanyat de salut.

Comencem per petits canvis, no cal un dia per l’altre uns grans canvis radicals, si no t’hi veus amb cor o ganes. Per貌 s铆 que comen莽a a fer-ne algun. Canviar la pasta blanca a 100% integral, canviar de pa blanc a pa 100% i de qualitat, reduir la dosi de sucre per m茅s consum de fruita, reduir la quantitat de prote茂na i augmentar la de verdures,… Tot aix貌 s贸n canvis que pots comen莽ar a fer. De mica en mica, sense donar-te comte s’hauran instaurat en la teva rutina. Del que si et donar脿s comte 茅s del benefici que t’ha aportat fer-ho. Millors digestions, amb m茅s energia, m茅s regularitat en les deposicions, etc.

Tot 茅s comen莽ar! Per貌 no ho enfoquem com una lluita, perqu猫 no ho 茅s, 茅s una transici贸, un canvi de b脿ndol. Enfoca-ho en positiu, canviar uns h脿bits que t’han portat a descuidar-te i que ara tu has decidit posar-li remei.

Hem de tenir paci猫ncia, per貌 amb grans i amb els petits, perqu猫 tot canvi a l’inici costa, per貌 costa per qu猫 茅s el que estem acostumats, 茅s treure’ns de la nostra ona de confort. Per tant fem aquests canvis amb paci猫ncia i respecte, sense obligar a fer-los, tot el contrari, trobant les motivacions que hem parlat i fent part铆cips als grans i petits de la casa. Per quin canvi podr铆em comen莽ar? Decidim entre tots quin fer? Podr铆em decidir com menjar aquells espinacs que bullits no ens agraden i potser tastar-los crus a una amanida amb pipes i salseta de tag铆n.

No cal emmascarar els plats, cremes de mil i una verdures, per aconseguir que els menuts, i els grans, mengin varietat de verdures. 脡s millor con猫ixer els gustos de les verdures, en les seves diferents elaboracions, juguem amb les opcions que ens d贸na els tipus de cocci贸 o en cru o fermentats.

No cal fer plats espectaculars, d’estrella mixel铆n que ens portin hores i hores d’elaboraci贸, si no vols fer-ho, busca la senzillesa dels plats, posa-t’ho f脿cil.

Avui dia els nostres menuts porten uns dinars i sopars, que entre els menjadors escolars i la implicaci贸 que hi posin els pares a casa, encara prou equilibrats, per貌 hem de posar cura als esmorzars i els berenars. Avui dia em faig creus dels sucres i processats que se’ls d贸na en aquests 脿pats. El mal que est脿 fent l’ind煤stria a trav茅s de les campanyes de m脿rqueting i promoci贸 de calories buides, productes molt pobres, nutricionalment parlant.

Recorrem al pa de qualitat, fruita variada i per qu猫 no a les sobres d’un sopar o dinar per un esmorzar o berenar. Uns Nuggets de coliflor i mongetes s贸n bons tant per sopar com per l’esmorzar de l’endem脿.

Menjar de qualitat tamb茅 茅s un h脿bit saludable, nodrim-nos d’aliments frescos, de temporada, de proximitat i sempre que es pugui, ecol貌gic. Estem envoltats de “menjar” processat, productes que 茅s mengen r脿pid, “econ貌mics” per la butxaca per貌 per la salut a llarg termini. No ens deixem enganyar i agafem consci猫ncia del que comprem.

No podem passar per alt el consum d’aigua, quan parlem d’h脿bits saludables, perqu猫 tamb茅 tenim el mal costum d’hidratar-nos amb begudes ensucrades quan fem esport o de sucs artificials com a alternatives per algun 脿pat o de begudes carbonatades per prendre alguna cosa. No ho necessitem tot aix貌, hidratem-nos d’aigua natural I dels productes frescos, els quals tenen una gran quantitat d’aigua.

I no podem acabar el post d’h脿bits saludables sense parlar de la import脿ncia de realitzar exercici f铆sic, tant important 茅s fer-ne com important 茅s menjar saludablement. Moguem-nos encara que sigui a caminar tots els dies, el cos i la ment ens ho agrairan.

En definitiva es tracta d’agafar els riells i decidir-se a iniciar els canvis, donar el primer passet, deixar pas als canvis perqu猫 els beneficis a curt termini vindran tot seguit. Tu ho notar脿s i el teu cos t’ho agrair脿.

Escolta el teu cos i endavant els canvis! 

Pots tornar a escoltar el programa en aquest enlla莽:

https://www.novaradiolloret.org/la-llista-el-millor-de-la-setmana-del-2-al-6-de-novembre-2020/

Amb el pas de l’estiu arriba la tardor i arriben altres aliments que ens fan entrar en calor i donen energia, tot preparant-nos pel fred de l’hivern.

Els paisatges de la natura canvien de tonalitat a colors m茅s c脿lids, marronosos, taronges i groguencs, que ens v茅nen a dir que les fulles cauen i surten els fruits i les hortalisses de la tardor.

LA CASTANYA

脡s un fruit sec molt nutritiu que ens aporta hidrats de carboni complexos de llarga duraci贸, per tant, energia per escalfar-nos b茅 a l’hivern. Tamb茅 茅s rica en vitamines com l’脿cid f貌lic, Vit E i B3 i en potassi. A m茅s 茅s rica en fibra i t茅 baix contingut en greixos.

El fet de ser hidrats complexos vol dir que s’absorbeixen lentament i progressivament, de manera que mantenen els nivells de sucres equilibrats en sang i per tant, no generen una baixada de sucre en picat (com fan els sucres simples), que 茅s el que ens fa venir sensaci贸 de gana al poc de menjar. Les castanyes ens aporten combustible de qualitat perqu猫 l’organisme funcioni a ple rendiment diverses hores, sense fer aquesta baixada.

El contingut en fibra la fa ser un bon aliat pel tr脿nsit intestinal, per貌 compte si tens el sistema digestiu comprom猫s, perqu猫 t茅 com a efectes secundaris la flatul猫ncia i mal estar intestinal.

La castanya tot i que es considera un fruit sec, val a dir que t茅 caracter铆stiques nutricionals que la fan diferents a la resta. I 茅s que si el component majoritari de les castanyes s贸n els hidrats i els minoritaris la prote茂na i els greixos, als fruits secs en general els majoritaris s贸n els greixos i les prote茂nes, mentres que el minoritari s贸n els hidrats.

Per tant, s贸n una font d’energia adequada en situacions d’esfor莽, i no 茅s tan cal貌rica com d’altres.

Mengem castanyes a la tardor, a l’hivern i durant l’any si les trobes seques o deshidratades.

Amb cura els diab猫tics, ja que s贸n una bona font d’hidrats, encara que complexos, i les persones amb l’aparell digestiu delicat, b脿sicament pels gasos.

Idees per cuinar-les a part de la manera tradicional, cuites, ja sigui al forn, a la paella o al foc, tamb茅 tens moltes receptes amb la castanya com ingredient principal o com a ingredient per donar-li un toc al plat. Una crema de castanyes, un guisat amb castanyes, un saltejat de br貌quil amb castanyes triturades, un flam de castanya…i moltes m茅s versions.

Vols un truc per reduir els indesitjats gasos? Posa les castanyes a remull la nit anterior (8鈥痟 en remull) d’utilitzar-les i et seran molt m茅s digestives.

LA CARBASSA

脡s una fruita de tardor i d’hivern, de la fam铆lia de les cucurbit脿cies. N’hi ha un munt de varietats, de formes diverses, allargades, rodonetes…i de colors que van del blanc al taronja. T茅 un alt valor nutritiu, rica en vitamines i minerals, i moltes propietats. Ajuda a regular els nivells de sucre en sang, 茅s bona per la vista, el cor, prev茅 del c脿ncer, entre d’altres.

Pel que fa a composici贸, el 90% 茅s aigua, per tant 茅s altament rehidratant. Nutricionalment parlant el 70% s贸n hidrats majorit脿riament mid贸, el 20% s贸n prote茂nes i el 10% greixos. Quant a vitamines destaquen la Vitamina A important en la visi贸, C antioxidant i interv茅 en l’absorci贸 del ferro no hemo (de Font vegetal), B6 pel bon funcionament del metabolisme. Com a minerals ens aporta Mangan猫s que interv茅 en funcions antioxidants, i Coure que 茅s un agent antiinfecci贸s, antioxidant i mant茅 la pell i les articulacions en bon estat.

El menjar carbassa ens beneficia per les seves propietats anticancer铆genes, antiinflamat貌ries. T茅 una acci贸 protectora de la pr貌stata i del cor. Redueix les cremades a la pell si apliquem el suc de carbassa a la zona afectada. Regula els nivells de sucre en sang, per tant 茅s apta per diab猫tics. Ajuden a destruir els cucs intestinals, sobretot les llavors de la carbassa.

A l’hora de menjar-ne podem triar per menjar-la crua o cuinada, ja sigui al vapor, bullida, saltejada, al forn, estofada…hi ha un munt de possibilitats i receptes, tant dolces com salades.

L’inconvenient que podr铆em trobar 茅s que costa de pelar, per貌! Si les escaldes amb pell durant cinc minuts s’acaba el problema, la pell es retira f脿cilment sense patir de tallar-te els dits en l’intent de pelar-la en cru.

Sempre 茅s preferible triar per l’opci贸 ecol貌gica, de temporada i de proximitat, aix铆 ens assegurem d’estar nodrint-nos de totes les seves propietats i quan toca.

I amb les llavors qu猫 en fem? Doncs les aprofitem! Sigui cuinant-les amb la carbassa o fent-les germinar i enriquir les amanides o all脿 on els vulguis afegir.

Que et ve de gust un plat calent? Fred? Dol莽 o salat? Et deixo unes idees perqu猫 vagis obrint boca: estofat de carbassa amb bolets, amanida de carbassa al forn amb magrana i vinagreta de c煤rcuma, crema de carbassa i ametlles, fajol amb salsa de carabassa i tom脿quet, pat茅 de carbassa, curri de carbassa, espirals de carbassa amb esp脿rrecs, past铆s de carbassa amb anous, muffings de carbassa amb xips de xoco…

EL MONIATO

脡s un tubercle, a difer猫ncia de la castanya i la carbassa que s贸n fruits. El seu color ataronjat el fan ric en betacarotens, importants per la salut visual, per貌 tamb茅 podem trobar altres esp猫cies amb tonalitats blanques, com la coneguda patata dol莽a. El trobem a la tardor fins a l’inici de l’hivern.

Aquesta hortalissa t茅 un elevat contingut en aigua, un 70%, i en hidrats de carboni complexos, sent aquest el component majoritari. Mentre que 茅s baix prote茂na i no t茅 greixos. Comparat amb la patata, el moniato 茅s m茅s ric nutricionalment, destacant el contingut de vitamina A, C, E i B9 o 脿cid F貌lic.

Les propietats que ens aporta el consum de moniato s贸n depurar el fetge, preventiu de c脿ncer, manteniment saludable de la pell i la vista, efecte hidratant.

A l’hora de cuinar-ho, el seu gust dolcet ens porta a menjar-lo fet al forn, per貌 la manera de mantenir les seves propietats, sobretot hidratants, 茅s coure’ls al vapor o bullir-los. Comentar-vos que si estan mal cuinats, crus, s贸n indigests.

Altres maneres de menjar-lo serien en cremes o sopes, xips de moniato al forn, hamburguesa de moniato, panellets de moniato i ametlla amb poma, moniato farcit de guacamole…

Aprofitem qualsevol ocasi贸 per introduir la carbassa, les castanyes i els moniatos als nostres plats, no nom茅s a la festivitat de La Castanyada o Halloween i deixa’t nodrir de les seves propietats.

Si vols tornar a escoltar el programa aqui et deixo l’enlla莽:

https://www.novaradiolloret.org/la-llista-el-millor-de-la-setmana-del-26-al-30-doctubre-2020/

Estrenem temporada parlant dels arrossos,  normalment l’oferta gastron貌mica quan parlem d’arr貌s 茅s l’arr貌s blanc, 茅s complicat trobar arr貌s integral tot i que en cartes de restaurants etiquetats com a 鈥渉ealthys鈥 el podem comen莽ar a trobar.

脡s originari de la Xina i 茅s el cereal m茅s consumit despr茅s del blat.

Quina difer猫ncia hi ha entre l’arr貌s blanc i l’integral?

L’arr貌s integral 茅s el que conserva el gra sencer, 茅s a dir la closca original on es localitzen m茅s del doble de les propietats nutricionals, sobretot vitamines del grup B, minerals com el potassi, f貌sfor i magnesi i fibra. La fibra, a m茅s de saciar, 茅s essencial per regenerar i mantenir la flora intestinal.  Tamb茅 hi trobem greixos saludables i ens aporta hidrats de carboni complexos, que proporcionen glucosa d鈥檃lliberaci贸 lenta a l鈥檕rganisme, i s贸n una gran font d鈥檈nergia durant hores de manera continuada.

L鈥arr貌s blanc en canvi ha estat refinat, tractat i per tant ha perdut  el 10% prote茂nes, 84% dels greixos saludables, 70% sals minerals, i bona part de vitamines del complex B.

Com a conseq眉猫ncia l’铆ndex gluc猫mic  de l’arr貌s blanc 茅s de 70, mentre que el de l’arr貌s integral 茅s de 50.

L鈥櫭璶dex gluc猫mic indica la rapidesa amb qu猫 un hidrat de carboni fa pujar els nivells de sucre en sang (gluc猫mia).

Per aquest motiu 茅s m茅s interessant l’integral perqu猫 pel fet de tenir m茅s fibra far脿 que l’alliberaci贸 de glucosa en sang sigui de forma progressiva, 茅s a dir el pic de glucosa en sang despr茅s de menjar l鈥檌ntegral no ser脿 tant pronunciat com el que ens produeix el blanc. Aquest 茅s el motiu pel qual s鈥檌ndica el consum de l鈥檌ntegral per davant del blanc, sobretot  als diab猫tics.

Sabies que existeixen m茅s de 40.000 tipus d鈥檃rrossos a tot el m贸n? i 茅s que l鈥檃rr貌s 茅s una molt bona font d鈥檈nergia, ric en sodi, baix en greix i reforcen el nostre sistema immunitari. 

Podem classificar els arrossos segons la forma, el color, aroma o textura, el processat.

Segons la forma distingim entre:

  • Llarg: aqu铆 trobem el arr貌s Basmati, el Jessam铆 o el Ferrini. Tenen gran quantitat de mid贸. Despr茅s de coure鈥檒s el gra est脿 solt, ferm i el脿stic. Us culinari: amanides i plats de cuina asi脿tica. 
  • Curt: destaquen l鈥檃rr貌s Arbori i Vialone Nano. Al coure鈥檒s s鈥檃dhereixen entre si,  i queden compactes a temperatura ambient. 脷s culinari: sushi o rissoto.
  • Mig: aqu铆 trobem el Bomba i el Carnaroli. Al coure鈥檒s queden tous i enganxifosos. Degut al mid贸 que contenen. 脷s culinari: paella, arr貌s al forn, arr貌s mel貌s, arr貌s amb llet.

Segons el Color, Aroma i Textura distingim entre:

  • Arom脿tic: al coure鈥檒s desprenen aromes caracter铆stics. Solen ser de gra llarg. Els m茅s coneguts s贸n el Jessam铆 i el Thai
  • Glutin贸s o tamb茅 conegut com arr貌s Mochi. Utilitzat en elaboracions dolces perqu猫 al coure鈥檒 queda enganxif贸s.
  • Pigmentat: donen color als plats. Trobem l鈥檃rr貌s Or, vermell o morat i negre (conegut com Venere)

Segons el processat distingim entre:

  • Integral: es deixa el gra sense polir, es mant茅 la coberta del gra, 茅s a dir la baina on hi trobem el salvat. Per tant, integral no 茅s una varietat en s铆, sino que pot obtenir-se de tots els tipus d鈥檃rr貌s. Es pot utilitzar pr脿cticament a qualsevol recepta.
  • Vaporitzat i Precuit: el vaporitzat 茅s arr貌s blanc, li treiem la beina amb un lleuger cuinat. Mentre que el Precuit ha rebut tractament de calor per facilitar i escur莽ar la cocci贸 posterior. S贸n m茅s digestius. Absorbeixen poca aigua, per tant no queden tant gustosos. No es passen ni es trenquen.

Menci贸 especial pel conegut arr貌s Salvatge, ja que en realitat no 茅s un arr貌s, prov茅 d鈥檜na planta similar. Normalment el trobem barrejat amb altres tipus d鈥檃rrossos i com a guarnici贸 de plats.

Per tant, al hora d鈥檈scollir quin arr貌s triarem, tindrem en compte aquests tips, en funci贸 de la recepta que cuinarem. I sempre tenint en compte les instruccions, temps de remull i temps de cocci贸 que ens indiqui el paquet d鈥檃rr貌s.

L’arr貌s engreixa?

Com tot dep猫n de la quantitat i de la qualitat del cereal, ja hem vist que a nivell nutricional 茅s molt m茅s interessant l’arr貌s integral , i respecte a la quantitat hem de recordar que el que ha de predominar en els nostres plats s贸n les fruites i verdures, els hidrats en aquest cas l’arr貌s proporcionalment parlant hauria de ser 1/4 del plat si parlem d’un adult i una mica menys de 2/4 si parlem d’un adolescent.

Podem menjar arr貌s per esmorzar?

I tant! perqu猫 no? aqu铆 us deixo una recepta:

Arr貌s amb llet

Ingredients per 3-4 racions

  • 60 gr Arr貌s integral
  • 300 ml Llet de vaca o de coco o de civada o qualsevol beguda vegetal
  • Canyella
  • Llimona
  • Cardamom.
  1. Posar en una olla 300 ml de llet amb les esp猫cies i la pell de la llimona.Deixar al foc fins que bulli.
  2. Coure a part l鈥檃rr貌s o si teniu un grapadet que ha sobrat el podem aprofitar. 
  3. Colem la llet i incorporem l’arr貌s.
  4. Deixem coure 5 minuts.
  5. Retirem del foc i emplatem l鈥檃rr貌s a uns recipients per raci贸 individual. Escampem un polsim de canyella per sobre.

Ja tens l鈥檃rr貌s amb llet ara nom茅s cal endinsar-hi la cullera. Si ho prefereixes fresquet o per conservar-lo, deixeu-ho dins la nevera. T鈥檃guantar脿 una setmana refrigerat. Quan el tastis, de ben segur que no deixar脿s que duri tant a la nevera.

L’Ars猫nic i l’arr貌s

脡s un compost que el trobem pressent al medi ambient tant per processos naturals, com per l鈥櫭簊 d鈥檋erbicides i pesticides, entre d鈥檃ltres processos industrials.Tot aix貌 contribueix a la quantitat que trobem a les diferents zones de cultiu de tot el mon. Per貌  a elevades dosis pot tenir efectes carcin貌gens si s鈥檃rrib茅s a tenir concentracions elevades al cos, fruit de consumir ars猫nic a dosis altes i durant llarg per铆ode de temps.

L鈥檃rr貌s per les seves caracter铆stiques i forma de cultivar (camps inundats), absorbeix 10 vegades m茅s ars猫nic que altres tipus de cereals. Per貌 a nivell d鈥橢uropa, hi han establerts uns l铆mits m脿xims d鈥檃rs猫nic en els arrossos i en els seus derivats. Per tant, l鈥檃rr貌s i derivats que comprem als s煤pers espanyols s贸n segurs gr脿cies als controls de les Autoritats Sanit脿ries.

De totes maneres, si vols reduir-ne la quantitat, et deixo una s猫rie de tips ben senzills:

  • Posar a remulls l鈥檃rr貌s abans de coure, aproximadament 8h o la nit anterior.
  • Rentar b茅 l鈥檃rr貌s sota l鈥檃ixeta fins que l鈥檃igua deixi de ser blanca.
  • Coure l鈥檃rr貌s amb abundant aigua.

Recorda, els productes que tenen m茅s ars猫nic s贸n les coquetes d鈥檃rr貌s i les begudes d鈥檃rr貌s. Per aquest motiu, els m茅s petits no n鈥檋an d鈥檃busar. 

Pots tornar a escolatr el programa en el seg眉ent enlla莽: https://www.novaradiolloret.org/la-llista-el-millor-de-la-setmana-del-19-al-23-doctubre-2020/

Bacteris

Com cada dilluns nou programa d’alimentaci贸 a la Llista de聽@novaradiolloret聽, avui hem parlat d’aliments fermentats. Perqu猫 estan de moda? Quins beneficis ens aporten??

Aquest aliments vius estan plens de Probi貌tics que ens ajuden a gaudir d’una flora bacteriana plena de vida i assimilar els nutrients dels aliments que consumim.
El xucrut, kimchi, pickles, miso, kombucha… S贸n alguns dels aliments que hem pogut tastar avui.

Si vols saber m茅s escolta鈥檓 aqu铆.

Verdures pels m茅s petits

Avui a la Llista de @novaradiolloret hem parlat de les verdures. ???
Potser 茅s l’aliment que ens costa m茅s que mengin els petits de casa???, si tenim en compte el plat saludable, la meitat del plat tant del dinar com del sopar ha d’estar compost per verdures, per tant avui hem donat idees per fer les verdures m茅s atractives. Perqu猫 siguin el que predomina en el plat. I recordem que 茅s molt important predicar amb l’exemple i inculcar-los una bona nutrici贸 infantil. I involucrar-los a la cuina. ?鈥??鈥?.

El meu fill es vegetaria

Avui al programa la Llista de Nova Radio Lloret  hem parlat del vegeterianisme. 
En qu猫 es basa aquest tipus d’alimentaci贸, 茅s apta per a totes les edats, cal suplementar?鈽锔 I si el nostre fill no vol menjar animals?

A vegades ens podem trobar amb fam铆lies que els progenitors s贸n vegeterians i ja eduquen els seus fills amb aquest tipus d’alimentaci贸. Per貌 d’altres en fam铆lies que no s贸n vegeterians pot haver-hi el cas que algun dels fills no volgui menjar animals, i com a pares creiem que hem d’insistir en qu猫 茅s important que mengin carn i peix ??, i realment 茅s aix铆?

Quan estem davant d’una situaci贸 com aquesta el millor 茅s parlar amb l’infant i preguntar-li els motius pels quals no vol menjar carn o peix, i l’hem de respectar.

Com a pares el que podeu fer 茅s assessorar-vos b茅 amb un nutricionista especialitzat, i si seguiu les pautes del professional, teniu el compte el plat saludable @tumenusaludable i suplementeu amb B12, es pot portar perfectament una alimentaci贸 equilibrada i 貌ptima pel desenvolupament de l’infant.

Escolta鈥檓 aqu铆 i resol els teus dubtes.

Ets dels que no pot dinar a casa? Dines al restaurant o de tupper?聽Avui al programa La Llista de聽@novaradiolloret, consells per menjar fora de casa de manera saludable.

Les claus s贸n:
– la planificaci贸 del que menjarem durant la setmana – comprar el que necessitem (el nostre aliat ser脿 la llista)
– l’organitzaci贸, adelantar certes preparacions el cap de setmana ens pot ajudar a anar m茅s tranquils entre setmana.聽
I per saber qu猫 posar en el tupper, podem seguir el mateix model del plat, la meitat ha de ser verdura, una quarta part prote茂na i l’altre quart hidrats de carboni, i si de postre et ve de gust alguna cosa, una pe莽a de fruita pot ser una molt bona opci贸.聽
A part del dinar tingues en compte portar quelcom per mig mat铆 i mitja tarda.?聽Aqu铆 et deixo un exemple,聽
Esmorzar: iogur natural amb maduixes naturals i flocs de blat de moro sense sucre
Dinar: espinacs amb mongeta blanca, pastanaga i pebrot, i de postre dues mandarines.聽
Berenar: fruits secs i un d脿til
I per beure, aigua.聽
I tu que t’has endut avui?聽?
De les sobres tamb茅 en podem fer un nou plat ben original i complert.

Us deixo el link del programa d’avui a la meva bio.聽
I si voleu que parlem d’algun tema en concret nom茅s heu de fer-nos arribar les vostres propostes.

Com comences la setmana??
AMB il路lusi贸, AMB nous reptes, AMB alegria, AMB energia…..鈽锔?锔
Una bona manera 茅s comen莽ar @ambnutricio i AMB @novaradiolloret on cada dilluns a les 10, parlem de nutrici贸 infantil, i alimentaci贸. Avui parlem sobre la Celiaquia.

漏 Copyright 2020 - AMB Nutrici贸

Aquest web utilitza galetes pr貌pies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegaci贸 i les vostres prefer猫ncies, entre altres tasques. Si continueu navegant, entendrem que accepteu la nostra pol铆tica de privacitat. Pol铆tica de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies