Aquesta setmana hem dedicat l’espai de ràdio per parlar del canvi d’hàbits saludables. Des de què comporta el canvi, quin és el millor moment per fer-los, com fer-los…
El món en què vivim ens està portant a un estil de vida que cada vegada ens porta a adoptar un estil de vida que moltes vegades va en contra de la salut. Hem d’apostar per fer un canvi de direcció i afavorir la nostra salut, que moltes vegades la deixem en segon pla. Compte, que no parlem de fer dieta, sinó de fer canvis en el nostre dia a dia que ens portin cap aquesta direcció de salut. Aquest canvi de terminologia és important, perquè si us fixeu moltes vegades tenim interioritzat que el concepte de fer dieta és negatiu, que comporta sacrificis, patiment, prohibicions, fer coses a contra cor, és a dir, tot sensacions negatives i precisament tot el que aconseguirem amb un canvi d’hàbits, que sí, inclou un canvi de dieta, de manera de menjar, serà un canvi cap a millor, sens dubte!
Cal estar ben informat, agafar la responsabilitat de conèixer quines coses podem canviar i que estiguin en sintonia amb el canvi d’hàbits per tindre èxit, és a dir, fora el concepte d’aliments prohibits, de renunciar al que t’agrada menjar, en reduir la teva vida social, si no que hem de buscar i descobrir noves alternatives més saludables, que potser desconeixíem o triar per altres maneres de cuinar o combinar i per què no? buscant o proposant altres alternatives més saludables i que potser ni t’ho plantejaves, a les cartes del restaurant on sol sanar o als llocs on et reuneixes per fer el soparet el cap de setmana. Hi ha més opcions, però cal volgué buscar-les!
El moment ideal per fer-ho, malauradament no existeix, mai trobaràs el moment perfecte, a no ser que ja sigui massa tard i ja tinguis alguna molèstia o realment el cos ja ho hagi cronificat. Per tant, no t’esperis més i reacciona! Anticipat a possibles afeccions intestinals, males digestions, deposicions explosives o períodes d’estrenyiment. Per tant comença a escoltar el cos. Si, sí! Has llegit bé! El cos ens parla, però no l’escoltem, estem acostumats a posar parxes als senyals que ens envia. Com és el cas de les digestions, sovint no prestem atenció a les digestions, només quan cursen amb simptomatologia aguda. El prendre un antiàcid o alguna infusió per ajudar a la digestió, en el millor dels casos, és normal, en comptes d’analitzar el que hem menjat i identificar què ens ha pogut assentar malament. I tot bé desencadenat en molts casos per l’estrès a què estem sotmesos dia a dia, a les preocupacions de la feina, o altres motius que ens porten a postergar la nostra salut. Sense donar-nos comte que si escoltéssim el cos, estaríem millor, tant per dintre com reflectit des de fora, i tant físicament com mentalment.
Tota aquesta teoria, cada vegada tots ens anem fent més conscients, però el problema de molts és posar-ho a la pràctica. És hora de fer un exercici de consciència, decidir-se a posar fi a descuidar-se i obrir-se a una època de canvis, però sense perdre l’essència de cadascú, els gustos culinaris, disfrutar del menjar però sense culpa i sobretot recuperant la salut. Reeduquem el nostre paladar a partir d’alternatives saludables.
Cuida el teu cos, perquè és l’únic lloc que tens per viure.
Cuidem el cos perquè necessitem cuidar-nos i estimar-nos, però també cuidem la ment, perquè no hi ha salut si no hi ha salut mental i salut física. I fem-ho des de la necessitat i des de la responsabilitat de la nostra pròpia salut. No perquè cuidar-se sigui una moda. Les modes venen i se’n van, la salut també pot fer-ho, no deixis que se’n vagi. Pren consciència.
Parem els motors, prioritzem-nos, busquem motivacions que ens portin a adoptar aquest canvi d’hàbits.
Motivacions reals, vitals, que siguin potents per seguir endavant, perquè tot és començar. Per poc que sigui, ràpid gaudiràs dels beneficis i això sumarà a aquesta motivació inicial.
Amb això vull fer l’incís que perdre pes no ha de ser una motivació, sinó que vindrà a conseqüència d’haver posat en pràctica algun canvi.
El fet de poder pujar unes escales sense arribar ofegat, anar d’excursió i gaudir-ne sense estar pensant en quan arribaràs, jugar un partit amb els amics a futbol i poder acabar el partit… Tot això sí que és una motivació saludable.
Si tens fills quina millor manera d’educar-los des de ben petits, encara que mai és tard, que hem de donar-li importància a l’estil de vida que portem i que aquest ha d’anar acompanyat de salut.
Comencem per petits canvis, no cal un dia per l’altre uns grans canvis radicals, si no t’hi veus amb cor o ganes. Però sí que comença a fer-ne algun. Canviar la pasta blanca a 100% integral, canviar de pa blanc a pa 100% i de qualitat, reduir la dosi de sucre per més consum de fruita, reduir la quantitat de proteïna i augmentar la de verdures,… Tot això són canvis que pots començar a fer. De mica en mica, sense donar-te comte s’hauran instaurat en la teva rutina. Del que si et donaràs comte és del benefici que t’ha aportat fer-ho. Millors digestions, amb més energia, més regularitat en les deposicions, etc.
Tot és començar! Però no ho enfoquem com una lluita, perquè no ho és, és una transició, un canvi de bàndol. Enfoca-ho en positiu, canviar uns hàbits que t’han portat a descuidar-te i que ara tu has decidit posar-li remei.
Hem de tenir paciència, però amb grans i amb els petits, perquè tot canvi a l’inici costa, però costa per què és el que estem acostumats, és treure’ns de la nostra ona de confort. Per tant fem aquests canvis amb paciència i respecte, sense obligar a fer-los, tot el contrari, trobant les motivacions que hem parlat i fent partícips als grans i petits de la casa. Per quin canvi podríem començar? Decidim entre tots quin fer? Podríem decidir com menjar aquells espinacs que bullits no ens agraden i potser tastar-los crus a una amanida amb pipes i salseta de tagín.
No cal emmascarar els plats, cremes de mil i una verdures, per aconseguir que els menuts, i els grans, mengin varietat de verdures. És millor conèixer els gustos de les verdures, en les seves diferents elaboracions, juguem amb les opcions que ens dóna els tipus de cocció o en cru o fermentats.
No cal fer plats espectaculars, d’estrella mixelín que ens portin hores i hores d’elaboració, si no vols fer-ho, busca la senzillesa dels plats, posa-t’ho fàcil.
Avui dia els nostres menuts porten uns dinars i sopars, que entre els menjadors escolars i la implicació que hi posin els pares a casa, encara prou equilibrats, però hem de posar cura als esmorzars i els berenars. Avui dia em faig creus dels sucres i processats que se’ls dóna en aquests àpats. El mal que està fent l’indústria a través de les campanyes de màrqueting i promoció de calories buides, productes molt pobres, nutricionalment parlant.
Recorrem al pa de qualitat, fruita variada i per què no a les sobres d’un sopar o dinar per un esmorzar o berenar. Uns Nuggets de coliflor i mongetes són bons tant per sopar com per l’esmorzar de l’endemà.
Menjar de qualitat també és un hàbit saludable, nodrim-nos d’aliments frescos, de temporada, de proximitat i sempre que es pugui, ecològic. Estem envoltats de “menjar” processat, productes que és mengen ràpid, “econòmics” per la butxaca però per la salut a llarg termini. No ens deixem enganyar i agafem consciència del que comprem.
No podem passar per alt el consum d’aigua, quan parlem d’hàbits saludables, perquè també tenim el mal costum d’hidratar-nos amb begudes ensucrades quan fem esport o de sucs artificials com a alternatives per algun àpat o de begudes carbonatades per prendre alguna cosa. No ho necessitem tot això, hidratem-nos d’aigua natural I dels productes frescos, els quals tenen una gran quantitat d’aigua.
I no podem acabar el post d’hàbits saludables sense parlar de la importància de realitzar exercici físic, tant important és fer-ne com important és menjar saludablement. Moguem-nos encara que sigui a caminar tots els dies, el cos i la ment ens ho agrairan.
En definitiva es tracta d’agafar els riells i decidir-se a iniciar els canvis, donar el primer passet, deixar pas als canvis perquè els beneficis a curt termini vindran tot seguit. Tu ho notaràs i el teu cos t’ho agrairà.
Escolta el teu cos i endavant els canvis!
Pots tornar a escoltar el programa en aquest enllaç:
https://www.novaradiolloret.org/la-llista-el-millor-de-la-setmana-del-2-al-6-de-novembre-2020/