Amb el pas de l’estiu arriba la tardor i arriben altres aliments que ens fan entrar en calor i donen energia, tot preparant-nos pel fred de l’hivern.

Els paisatges de la natura canvien de tonalitat a colors més càlids, marronosos, taronges i groguencs, que ens vénen a dir que les fulles cauen i surten els fruits i les hortalisses de la tardor.

LA CASTANYA

És un fruit sec molt nutritiu que ens aporta hidrats de carboni complexos de llarga duració, per tant, energia per escalfar-nos bé a l’hivern. També és rica en vitamines com l’àcid fòlic, Vit E i B3 i en potassi. A més és rica en fibra i té baix contingut en greixos.

El fet de ser hidrats complexos vol dir que s’absorbeixen lentament i progressivament, de manera que mantenen els nivells de sucres equilibrats en sang i per tant, no generen una baixada de sucre en picat (com fan els sucres simples), que és el que ens fa venir sensació de gana al poc de menjar. Les castanyes ens aporten combustible de qualitat perquè l’organisme funcioni a ple rendiment diverses hores, sense fer aquesta baixada.

El contingut en fibra la fa ser un bon aliat pel trànsit intestinal, però compte si tens el sistema digestiu compromès, perquè té com a efectes secundaris la flatulència i mal estar intestinal.

La castanya tot i que es considera un fruit sec, val a dir que té característiques nutricionals que la fan diferents a la resta. I és que si el component majoritari de les castanyes són els hidrats i els minoritaris la proteïna i els greixos, als fruits secs en general els majoritaris són els greixos i les proteïnes, mentres que el minoritari són els hidrats.

Per tant, són una font d’energia adequada en situacions d’esforç, i no és tan calòrica com d’altres.

Mengem castanyes a la tardor, a l’hivern i durant l’any si les trobes seques o deshidratades.

Amb cura els diabètics, ja que són una bona font d’hidrats, encara que complexos, i les persones amb l’aparell digestiu delicat, bàsicament pels gasos.

Idees per cuinar-les a part de la manera tradicional, cuites, ja sigui al forn, a la paella o al foc, també tens moltes receptes amb la castanya com ingredient principal o com a ingredient per donar-li un toc al plat. Una crema de castanyes, un guisat amb castanyes, un saltejat de bròquil amb castanyes triturades, un flam de castanya…i moltes més versions.

Vols un truc per reduir els indesitjats gasos? Posa les castanyes a remull la nit anterior (8 h en remull) d’utilitzar-les i et seran molt més digestives.

LA CARBASSA

És una fruita de tardor i d’hivern, de la família de les cucurbitàcies. N’hi ha un munt de varietats, de formes diverses, allargades, rodonetes…i de colors que van del blanc al taronja. Té un alt valor nutritiu, rica en vitamines i minerals, i moltes propietats. Ajuda a regular els nivells de sucre en sang, és bona per la vista, el cor, prevé del càncer, entre d’altres.

Pel que fa a composició, el 90% és aigua, per tant és altament rehidratant. Nutricionalment parlant el 70% són hidrats majoritàriament midó, el 20% són proteïnes i el 10% greixos. Quant a vitamines destaquen la Vitamina A important en la visió, C antioxidant i intervé en l’absorció del ferro no hemo (de Font vegetal), B6 pel bon funcionament del metabolisme. Com a minerals ens aporta Manganès que intervé en funcions antioxidants, i Coure que és un agent antiinfecciós, antioxidant i manté la pell i les articulacions en bon estat.

El menjar carbassa ens beneficia per les seves propietats anticancerígenes, antiinflamatòries. Té una acció protectora de la pròstata i del cor. Redueix les cremades a la pell si apliquem el suc de carbassa a la zona afectada. Regula els nivells de sucre en sang, per tant és apta per diabètics. Ajuden a destruir els cucs intestinals, sobretot les llavors de la carbassa.

A l’hora de menjar-ne podem triar per menjar-la crua o cuinada, ja sigui al vapor, bullida, saltejada, al forn, estofada…hi ha un munt de possibilitats i receptes, tant dolces com salades.

L’inconvenient que podríem trobar és que costa de pelar, però! Si les escaldes amb pell durant cinc minuts s’acaba el problema, la pell es retira fàcilment sense patir de tallar-te els dits en l’intent de pelar-la en cru.

Sempre és preferible triar per l’opció ecològica, de temporada i de proximitat, així ens assegurem d’estar nodrint-nos de totes les seves propietats i quan toca.

I amb les llavors què en fem? Doncs les aprofitem! Sigui cuinant-les amb la carbassa o fent-les germinar i enriquir les amanides o allà on els vulguis afegir.

Que et ve de gust un plat calent? Fred? Dolç o salat? Et deixo unes idees perquè vagis obrint boca: estofat de carbassa amb bolets, amanida de carbassa al forn amb magrana i vinagreta de cúrcuma, crema de carbassa i ametlles, fajol amb salsa de carabassa i tomàquet, paté de carbassa, curri de carbassa, espirals de carbassa amb espàrrecs, pastís de carbassa amb anous, muffings de carbassa amb xips de xoco…

EL MONIATO

És un tubercle, a diferència de la castanya i la carbassa que són fruits. El seu color ataronjat el fan ric en betacarotens, importants per la salut visual, però també podem trobar altres espècies amb tonalitats blanques, com la coneguda patata dolça. El trobem a la tardor fins a l’inici de l’hivern.

Aquesta hortalissa té un elevat contingut en aigua, un 70%, i en hidrats de carboni complexos, sent aquest el component majoritari. Mentre que és baix proteïna i no té greixos. Comparat amb la patata, el moniato és més ric nutricionalment, destacant el contingut de vitamina A, C, E i B9 o àcid Fòlic.

Les propietats que ens aporta el consum de moniato són depurar el fetge, preventiu de càncer, manteniment saludable de la pell i la vista, efecte hidratant.

A l’hora de cuinar-ho, el seu gust dolcet ens porta a menjar-lo fet al forn, però la manera de mantenir les seves propietats, sobretot hidratants, és coure’ls al vapor o bullir-los. Comentar-vos que si estan mal cuinats, crus, són indigests.

Altres maneres de menjar-lo serien en cremes o sopes, xips de moniato al forn, hamburguesa de moniato, panellets de moniato i ametlla amb poma, moniato farcit de guacamole…

Aprofitem qualsevol ocasió per introduir la carbassa, les castanyes i els moniatos als nostres plats, no només a la festivitat de La Castanyada o Halloween i deixa’t nodrir de les seves propietats.

Si vols tornar a escoltar el programa aqui et deixo l’enllaç:

https://www.novaradiolloret.org/la-llista-el-millor-de-la-setmana-del-26-al-30-doctubre-2020/

El meu fill es vegetaria

Avui al programa la Llista de Nova Radio Lloret  hem parlat del vegeterianisme. 
En què es basa aquest tipus d’alimentació, és apta per a totes les edats, cal suplementar?☀️ I si el nostre fill no vol menjar animals?

A vegades ens podem trobar amb famílies que els progenitors són vegeterians i ja eduquen els seus fills amb aquest tipus d’alimentació. Però d’altres en famílies que no són vegeterians pot haver-hi el cas que algun dels fills no volgui menjar animals, i com a pares creiem que hem d’insistir en què és important que mengin carn i peix ??, i realment és així?

Quan estem davant d’una situació com aquesta el millor és parlar amb l’infant i preguntar-li els motius pels quals no vol menjar carn o peix, i l’hem de respectar.

Com a pares el que podeu fer és assessorar-vos bé amb un nutricionista especialitzat, i si seguiu les pautes del professional, teniu el compte el plat saludable @tumenusaludable i suplementeu amb B12, es pot portar perfectament una alimentació equilibrada i òptima pel desenvolupament de l’infant.

Escolta’m aquí i resol els teus dubtes.

Galetes

Popularment tenen una inmerescuda fama de saludables que les vol diferenciar d’altres peces de brioxeria, però sustancialment són el mateix??.
Sol ser una pregunta molt freqüent a la consulta, hi ha al supermercat algunes galetes saludables?
Us donaré alguns consells perquè ho descobriu vosaltres mateixos.

El més important és llegir la llista d’ingredients?️‍ no ens quedem només amb la part de davant del paquet, ja que com veureu no tot el que posa és veritat, per tant ens hem de fixar si porten o no aquests ingredients:
– farines refinades: si no indica integral és que és refinada.
– sucres: inclou la panela, sucre morè, mel, maltosa, fructosa…
– edulcorants: stevia, polialcholes.

– oli de Palma: és un greix de baixa qualitat.

Si en porten ja estaríem parlant d’un processat no saludable.

I un altre aspecte que hem d’observar és la sal, que tot i que pogui semblar al contrari molts d’aquests productes en porten en quantitats no gens despreciables.

Per tant el que hauríem de mirar és que de 100g de producte:
– L’ aport de greix saturat no superi 4-5 gr.
– L’ aport de sucres no sigui superior a 5-6 gr. – La sal no excedeixi de 0,2- 0,4 gr. 
Valorant totes aquestes indicacions treieu les vostres conclusions.

No se si us heu fixat que com més enfocades al public infantil més sucre porten.

Per tant us convido a la reflexió, haurien d’estar les galetes en els esmorzars recomenats com a saludables de les escoles?

Ets dels que no pot dinar a casa? Dines al restaurant o de tupper? Avui al programa La Llista de @novaradiolloret, consells per menjar fora de casa de manera saludable.

Les claus són:
– la planificació del que menjarem durant la setmana – comprar el que necessitem (el nostre aliat serà la llista)
– l’organització, adelantar certes preparacions el cap de setmana ens pot ajudar a anar més tranquils entre setmana. 
I per saber què posar en el tupper, podem seguir el mateix model del plat, la meitat ha de ser verdura, una quarta part proteïna i l’altre quart hidrats de carboni, i si de postre et ve de gust alguna cosa, una peça de fruita pot ser una molt bona opció. 
A part del dinar tingues en compte portar quelcom per mig matí i mitja tarda.? Aquí et deixo un exemple, 
Esmorzar: iogur natural amb maduixes naturals i flocs de blat de moro sense sucre
Dinar: espinacs amb mongeta blanca, pastanaga i pebrot, i de postre dues mandarines. 
Berenar: fruits secs i un dàtil
I per beure, aigua. 
I tu que t’has endut avui? ?
De les sobres també en podem fer un nou plat ben original i complert.

Us deixo el link del programa d’avui a la meva bio. 
I si voleu que parlem d’algun tema en concret només heu de fer-nos arribar les vostres propostes.

Com comences la setmana??
AMB il·lusió, AMB nous reptes, AMB alegria, AMB energia…..☀️?️
Una bona manera és començar @ambnutricio i AMB @novaradiolloret on cada dilluns a les 10, parlem de nutrició infantil, i alimentació. Avui parlem sobre la Celiaquia.

© Copyright 2020 - AMB Nutrició

Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegació i les vostres preferències, entre altres tasques. Si continueu navegant, entendrem que accepteu la nostra política de privacitat. Política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies